Mitä on maalämpö?

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, joka on peräisin auringosta. Aurinkoenergia varastoituu maan pintakuoreen, kallioon sekä vesistöihin. Maalämpö on edullinen, varma, tasainen sekä helppokäyttöinen lämmönlähde jokaiseen vuodenaikaan. Maalämpöjäerjestelmä kerää maaperässä olevan aurinkoenergian ja hyödyntää sitä talon lämmittämiseen sekä kesällä myös viilentämiseen.

Maalämmön yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on juurikin sen kyky hyödyntää  tehokkaasti uusiutuvaa energiaa. Jos kaikki suomalaiset siirtyisivät käyttämään maalämpöä lämmitysmuotona, nykyisellä energiankulutuksella olisi mahdollista lämmittää jopa kolminkertainen määrä pieniä omakotitaloja!

Maalämpöä löytyy lähes mistä tahansa sekä se on uusiutuvaa eli käytännöllisesti katsoen loputon energianlähde.

Kuten jo aiemmin mainittiin, maalämpöä on jatkuvasti saatavilla ja se on myös varma ja tasainen lämmönlähde ympäri vuoden, koska maan alla lämpötilat eivät muutu vuodenajoista ja lämpötilan vaihteluista huolimatta. Kesäisin kun lämmitystä ei tarvita, maalämpö ei ota paljoa energiaa maasta, mutta samaan aikaan kunaurinko lämmittää maata, energiaa varastoituu tulevan talven varalle. Maalämmön avulla taloa on myös mahdollista viilentää tehokkaasti kesähelteillä. Kätevää, eikö!

Maalämmön hyödyntäminen lämmityksessä on käytännössä ilmaista, ainoastaan sähkö maksaa, jota kuluu maalämpöpumpun käyttämiseen. Myös asentamiseen ja käyttöönottoon toki menee rahaa, mutta nämä maksavat itsensä nopeasti takaisin, maalämmön käytön edullisuuden takia. Maalämmön hinta tulee siis kokonaisuudessaan erittäin halvaksi vaihtoehdoksi pidemmän päälle.

Tavanomaisesti maalämpö otetaan talteen maahan poratun lämpökaivon avulla. Maalämpöä on mahdollista kerätä talteen myös maan alle vaaka-asentoon asennetulla maapiirillä. Jos lähistöllä on vesistöjä, joissain tapauksissa keruuputket on mahdollista asentaa myös vesistöihin ja keräämään lämpöä talteen sieltä.

Jos verrataan muihin lämmitysvaihtoehtoihin, maalämpöpumppu on kustannus- sekä myös energiatehokkain ratkaisu talon lämmitykseen. Kuten jo mainittiinkin, käyttämällä maalämpöä säästetään selvästi energiakustannuksissa, sillä siinä missä öljylämmitys on riippuvainen kattilan iästä ja öljyn kulloisestakin hinnasta, maalämmön energiakustannukset ovat tasaiset vuodesta toiseen. Myöskään sähkön jatkuvasti nouseva hinta ei vaikuta energiakustannuksiin läheskään niin paljon maalämpöpumppua käyttäen kuin sähkölämmitteisessä talossa.

Kannattaa siis harkita maalämpöön siirtymistä jos haluaa ympäristöystävällisen ja edullisen lämmitysvaihtoehdon! Se on sekä hyvä teko maapalloamme ajatellen että ystävällistä kukkarollemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *