Mikä on cyclocross?

Cyclocross, cyclo, crossi, krossi, cyclocrossi, cyclokrossi… rakkaalla lapsella on monta nimeä.  Cyclocross tarkoittaa siis pyörää, jolla on lähes yhtä helppo ajaa maastossa kuin maantiepyörällä ajo on asfaltilla. Cyclocross-pyörä on alunperin kehitetty maantiepyörästä, mutta sen idea on alusta alkaen ollut soveltua myös maanteiden ulkopuolelle.

Cyclocross v. maantiepyörä

Cyclocross-pyörät muistuttavat kapeine renkaineen ja taivutettuine ohjaustankoineen paljon maantiepyöriä, mutta myös eroavaisuuksia näiden pyörien välillä löytyy.  Cyclocross-pyörissä käytetään nimittäin yleensä cantilever-jarruja, joita käytettiin ennen paljon myös maastopyörissä. Niiden taka- ja etuhaarukat ovat myös tilavammat ja renkaat kuvioidut ja leveämmät kuin maantiepyörissä. Cyclocross-pyörien on oltava kevyitä, jotta ne on helppo nostaa reitillä olevien esteiden yli. Cyclocross-pyörän ajoasento on yleensä myös hiukan pystympi kuin maantiepyörissä mukavuuden ja paremman maaston havainnoinnin saavuttamiseksi.

Cyclocross-pyörät kasvattavat suosiotaan jatkuvasti niiden monikäyttöisyyden ja vaihteleviin olosuhteisiin soveltuvuuden ansiosta. Cyclocross sopiikin hyvin myös talviajoon, koska sen renkaat on helppo vaihtaa nastarenkaisiin liukkaiden kelien saapuessa.

Monipuolisuus

Parasta cyclocross-pyörissä on juurikin niiden monipuolisuus. Voit ajaa tavallista maantieajoa sekä tehdä lenkkejä vaihtelevissa maastoissa kuten metsissä tai huonokuntoisilla teillä säässä kuin säässä. Myös työmatkat sujuvat joutuisasti cyclocross-pyörällä. Monet entiset maantiepyörien käyttäjät ovat vaihtaneet pyöränsä cyclocrossiin, koska pienen muuntelun seurauksena pyörä kulkee nätisti lumessa, jäässä, sohjossa sekä mudassa.  Cyclocross-pyörää on helppoa muokata omiin tarpeisiin sopivaksi vaihtamalla esim. renkaat tai ohjaustanko.

Alunperin kilpailupyöräksi kehitetty pyörä

Cyclocross-pyörä kehitettiin alunperin cyclocross-kilpailuja varten niiden vaihteleviin olosuhteisiin. Kilpailuja järjestetään enimmäkseen syksyisin ja talvisin radalla, joka pitää sisällään hyvin vaihtelevaa maastoa. Tämän vuoksi on tärkeää, että pyörä pärjää monenlaisissa olosuhteissa ja sitä on kevyt vaikka kantaa esteiden yli. Kuten esimerkiksi maastopyöräilyssä, ajotaktiikalla ei ole suurta merkitystä cyclocrossissa vaan tärkeämmässä roolissa ovat aerobinen kestävyys ja pyörän hallinta. Laji onkin ihanteellinen vaikka pelkästään kunnon kohottamiseen vaikkei kilpaileminen kiinnostaisikaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *